Prrrresentatie houden...?

Gebrek aan eigenwaarde, zelfvertrouwen, spreekangst, burn-out en dergelijke zijn vaak terug te voeren naar één ding: angst.

Het limbisch systeem regelt een heleboel dingen prima voor je, maar soms zet het ongewenst en onnodig dingen 'vast' in je angstgeheugen, je amygdala.

Hoe vaker iemand sterke angstgevoelens heeft gehad bij gebeurtenissen in het verleden, hoe meer hersenverbindingen in het angstnetwerk van het brein worden aangelegd. 

Concreet kan dat bijvoorbeeld gebeuren met een hond die je omverloopt als peuter.... de volgende hond die je ziet, vertrouw je al niet helemaal en door de aandacht die daarnaartoe gaat, bevestig je het beeld, en voilà, je hondenangst is geïnstalleerd. Elke hond die je tegenkomt is een reus geworden met opgetrokken bovenlip, grommend en dreigend om je helemaal te verslinden. Zijn kwispelende staart en kwijlende, smekende blik om geaaid te worden, zie je voor het gemak (want angst richt zich op hoofdzaken) maar even over het hoofd.

Minder concreet is dit ook het geval bij gebrek aan eigenwaarde. Je zit als kind te spelen in de zandbak en hebt heerlijke zandtaartjes gebakken. Dat wil je ook wel eens even proeven... je neemt een hap zand en je moeder vliegt omhoog van het bankje in het park en roept: "Nee! Niet doen, dat is vies, spuug uit, snel!" Je limbisch systeem detecteert angst en het weggerukt worden uit je fijne fantasiewereldje maakt dat je je afgewezen en dom voelt... een gevoel wat je vaker gaat krijgen in je leven. Iedereen hoor, dus ik wil niet al te dramatisch doen, maar het kan uiteindelijk resulteren in dat gevoel van niets waard zijn.

SNEL

Er zijn twee wegen in de hersenen waarlangs de informatie kan worden verwerkt. De korte (onbewuste) en de lange (bewuste) route.

Op de korte route, geeft de thalamus supersnel informatie aan de amygdala.

Op de lange route gaat dat via de hersenschors van de voorhoofdskwab. Daar wordt eerst geanalyseerd wat het gevaar is en wat het plan is. Die informatie wordt daarna naar de amygdala gestuurd. In deze amygdala wordt de angstherinnering opgeslagen. Het zit allemaal nog veel ingewikkelder in elkaar. Mocht je er meer over willen lezen, dan verwijs ik je naar google... ;-)

 

Die neurale verbindingen kun je veranderen door veel herhaling en oefening. Nieuwe gedachten en vaardigheden maken nieuwe paden en de oude paden worden verzwakt.

In hypnose kun je makkelijk naar het moment waarop het 'probleem' is ontstaan. Daar wordt de emotie van de gebeurtenis losgekoppeld, waardoor het brein niet meer het signaal geeft volgens het oude patroon te handelen. Er worden nieuwe wegen en gebeurtenissen gevonden.

Denk aan stoppen met roken. Met veel moeite, discipline en doorzettingsvermogen lukt het sommige mensen om te stoppen. In hypnose gaat dit veel sneller, omdat je via de korte route werkt. Je voorhoofdskwab wordt overgeslagen, waardoor je niet eerst allerlei overtuigingen hoeft te tackelen, dat je bijvoorbeeld roken nodig hebt om te ontspannen, het verdiend hebt, of wat voor onzin je jezelf ook wijsmaakt om maar te verantwoorden dat je mag roken... ;-)