Bij lichamelijke klachten laat je je uiteraard door een arts onderzoeken. 

Soms is er echter via klinische diagnostiek geen oorzaak te vinden, terwijl de klachten zich wel fysiek uiten.

Dan spreken we van S.O.L.K., Somatisch Onvoldoende verklaarbare Lichamelijke Klachten. 

Hoofdpijn, migraine, buikpijn, PDS, auto-immuunziektes, allergieën, hooikoorts, diabetes, het kan allemaal hun oorsprong hebben in de zorgzaamheid van je brein. 

Je brein baseert zich namelijk op de volgende twee principes:

 - pijn vermijden

 - plezier ervaren

Dit brein probeert het beste voor je te doen. Als hij daar in doorschiet, schiet het zijn doel voorbij en is het tijd om je brein te herprogrammeren.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt hypnotherapie een effectieve behandelmethode bij PDS-klachten. Na aftrek van het placebo-effect, ervaart één op de drie mensen blijvende verlichting van klachten. De veranderingen zijn, in veruit de meeste gevallen, direct en blijvend.

Een allergie is een overdreven reactie van je immuunsysteem op een ongevaarlijke, lichaamsvreemde stof. Vroeger reageerde je lijf er niet op, dus je hoeft het niet te doen. Ooit kon je prima reageren op een allergeen en je kunt je onbewuste opnieuw leren om weer precies zo te reageren. 

Ook in het geval van pijn maakt ons onbewuste soms een vergissing.

Als de pijn geen fysieke (waarschuwings-)functie heeft, kun je met hypnotherapie het onbewuste herprogrammeren. De onnodige, nutteloze pijn mag verdwijnen, want heeft geen functie (meer).